ÇÖZÜM


Biz öncelikle tarafların kendileriyle ilgili bilgiye ulaşmasını sağladık. Bunu nasıl yaptık? Üreticiler veya yazılımı kullanacak olan personel bilişim bilgilerinin sınırlı olduğunu düşünerek hareket ettik.

Gözlemlerimize dayanarak programı kullanacak olan kişilerin iki alışkanlığı üzerinden hareket ettik: kullanıcılar, WhatsApp ve Facebook uygulamalarına hiç yabancı değillerdi.

Öncelikle, üreticilerin kendi muhasebe hareketlerini anlık olarak görebilmeleri için onlara WhatsApp üzerinden bağlantı gönderebileceğimiz bir yöntem seçtik.

Bağlantı kurum yöneticileri tarafından gönderiliyor ve bağlantı üreticiye özel oluyor. Bağlantıya tıklayan üretici, direkt olarak kendi aylık ve günlük olarak verdiği süt miktarını ve ücretini görebiliyor. Bunu görmesi için WhatsApp üzerinden kendisine gelen bağlantı bilgisine tıklaması yeterli.

Yine üretici, süt listesini gördüğü ekranda bir tuşa basarak muhasebe detaylarını görüyor. Muhasebe ekranında verdiği süt miktarını, bunun ücretini, aldığı yem miktarlarını ve ücretlerini, varsa bağkur primlerini, stopaj ve borsa prim ücretlerini, eğer farklı hizmetler alıyor ise bunların miktarlarını ve ücretlerini görebiliyor ve aylık olarak toplamalarını görüyor. Muhasebe cetvelinde de inceleme yapabiliyor. Ekrandaki açıklama bilgilerini, üreticinin anlayabileceği kelimelerden seçtik.

Bu ne işe yaradı? Artık üreticimiz ile senkron (anlık) veri paylaşımımız oldu. Önceden asenkron (gecikmeli) paylaşımımız vardı. Artık üretici bizi hesap kitap için aramaz duruma geldi. Sadece verdiği sütü sisteme yanlış girdiysek, bunun için bizi arar ve kısa süre içinde hatalar giderilebilir oldu.

Üreticinin bize güveni vardı, ama artık sarsılmaz bir güveni var.

Bir hesap yapalım. Her süt toplamında 150 gram aşağı yuvarlama olsun. Günde iki kere süt toplandığını düşünelim. Günde 300 gram. Ay hesabına vuralım. 30 günden 30x300 = 9000 gram. 9 kg bu satırları yazarken süt 10 TL idi. Üreticimiz en az 90 TL aylık zarar etti.

Benzer şekilde 100 üreticimiz var ise 90x100 = 9000 TL’lik üretici aleyhine zarar oluştu.

Biz nasıl çözdük toplanan sütü 10,857 kg şeklinde sisteme girebiliyoruz.

Toplanan sütleri kazanda topluyoruz. Kurum olarak neye ihtiyacımız var, ne kadar süt topladık ve ne kadarını işledik ya da fabrikalara sattık? Onlardan ne alacağımız var?

Sütü alıcı fabrikaya gönderdiğimizde muhasebe kayıtları otomatik oluşuyor. Stopaj, bağkur ve borsa primleri hesaplanıp üretici hesabına ekleniyor. Gönderdiğimiz süt ilgili fabrika cari hesabına ekleniyor. Muhasebe personelinin yapması gereken arada bir kontrol etmesi ve kayıtları kilitlemesi.

Cari firmalarımız da ne ödeyecekler, ne alacaklar? Onlara da bağlantı atabiliyoruz. Bağlantıya tıklıyorlar ve kendi firmaları ile ilgili muhasebe bilgilerine ulaşabiliyorlar.

Muhasebe işlemlerini yapan yetkili muhasebeciye de kullanım yetkisi veriyoruz. O da kendi işlemleri ile ilgili dataları Excel olarak alıp gerekli makbuzları kontrol ederek kesiyor.

Peki, üreticiye ne ödeyeceğim? Anlık görebiliyorsunuz.

Bu ayın ödemesini örneğin mart ayı içindeyiz, Nisan 1’de ödeyebilirsiniz. Şaka gibi ama gerçek 🙂

Firmanız ya da kuruluşunuz ile ilgili gelir gider raporunu anlık görebilir ve ihtiyaçlarınızı artık önceden belirleyebilirsiniz.

 

"Kooperatif toplantılarında muhasebe kayıtlarının görüşülmesi genellikle 10 dakikadan az sürer. Ancak, ortaklı çalışıyor ve bazı hesap bilgilerinizi göstermek istemiyorsanız, yazılımımızda özel hesap bilgilerinizi gizleme seçeneği mevcuttur.

Ayrıca, kredi kartlarınızı kasa olarak tanımlayabilir ve tüm banka hesaplarınızı ayrı ayrı takip edebilirsiniz. Stokta eksi bakiye çalışabilir ve deponuzda yem, gübre gibi satışların anlık muhasebe ekranına yansımasını sağlayabilirsiniz.

Üreticilerin bahçelerini kendi traktörlerinizle sürebilir ya da dronlarla ilaçlama yapabilirsiniz. Bu tür faaliyetlerinizi yazılımımızda takip edebilirsiniz. Ayrıca, sutkoop.com/KurumAdınız adresinden internet siteniz olarak da kullanabilirsiniz.

Son olarak, V2 ile üreticilerinizi bölgelere ayırabilir ve süt toplama sırasına göre listeliyebilirsiniz. Böylece süt toplama işini yapan personeliniz, sırası gelen üreticiyi üst sırada görür."